17 april 2015

Zorgbehoevende en dementerende ouderen

Edam-Volendam staat in de top 5 van de rijkste gemeenten van Nederland, maar er is te weinig plaats voor onze zorgbehoevende of dementerende ouderen.

Is Edam-Volendam de gemeente waar je je hele leven hebt gewoond? Als het niet goed met je gaat kun je hier vaak niet blijven wonen. Wanneer iemand bijv. de ziekte van Alzheimer heeft, dan is dat heel moeilijk voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar partner en familie. Het is hartverscheurend om te zien dat mensen die hun hele leven samen hebben gewoond in één huis uit elkaar gerukt worden en soms tientallen kilometers bij elkaar vandaan te moeten wonen. Soms zijn oudere mensen niet eens in staat om zo ver te reizen om op bezoek te gaan bij hun partner. Je kunt van geluk spreken als er dan in Purmerend een plekje voor je is, anders wordt je gewoon nog verder geplaatst.

De zorg is regionaal geregeld. Daar waar plaats is wordt iemand geplaatst. Lokaal waar het kan en regionaal waar nodig. Je kunt niet zover gaan dat er altijd en overal specialistische zorg wordt aangeboden, maar dat wil niet zeggen dat verbetering niet mogelijk is. Edam-Volendam staat in de top 5 van de rijkste gemeenten in Nederland. Overal zijn en willen wij de beste in zijn; de bouw, vis, kaas, muziek enz. Nergens is zoveel betrokkenheid met elkaar en zien mensen naar elkaar om. Daarom vinden wij van de PvdA dat er meer aandacht moet komen voor de huisvesting van ouderen en hulpbehoevenden. Het kan toch niet zo zijn dat iemand uit deze gemeente moet vertrekken wanneer het slecht met hem/haar gaat.

Er kan eerder gesignaleerd worden wat de zorgbehoeften zijn en er kunnen betere schattingen gemaakt worden. De PvdA ziet het als haar verantwoordelijkheid om voor extra zorgbedden te komen in de gemeente Edam-Volendam. De vraag zal alleen nog maar toenemen met het oog op de toenemende vergrijzing.

Fractie PvdA Edam-Volendam
Bob van der Meulen en Ellen Fleurke